Кошик 0
Ваш кошик порожній :(
Це ніколи не пізно виправити :)

Що таке КПГ (AGE) і чим вони небезпечні

AGE-продукти (кінцеві продукти глікації) утворюються у тілі або надходять із їжею. Вони накопичуються в тканинах, ушкоджують органи, викликають запалення, прискорюють старіння та пов’язані з діабетом, хворобами серця, Альцгеймера. Особливо небезпечні для людей з високим рівнем глюкози.

Як зменшити утворення КПГ у їжі

Обмежуйте продукти з високим вмістом AGE: фастфуд, смажене м’ясо, випічку з рум’яною скоринкою. Обирайте щадні способи приготування: варіння, тушкування, приготування на пару, маринування. Готування при високих температурах (>120°C) значно збільшує кількість КПГ.

Як харчування впливає на КПГ в організмі

Переїдання, велика кількість цукру, фруктози, білка сприяють утворенню AGE. Особливо небезпечно нагрівати цукор разом з білками — це запускає реакцію глікації. Уникайте карамелізації, панірування, соусів із цукром. Обмежте напівфабрикати, пийте достатньо води.

Здорові стратегії приготування їжі

Готуйте за нижчих температур, додавайте кислоту (оцет, лимон), маринуйте. Стимулюйте аутофагію періодичним голодуванням. Готуйте овочі al dente, поєднуйте сирі й варені продукти. Уникайте гриля, мікрохвильовки та відкритого вогню. Варто скоротити червоне м’ясо й додати більше овочів і фруктів.

Звіт по дослідженням